Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα και η αναλογία τους

Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα και η αναλογία τους

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 17 Ιουλίου 2024

Η σημασία της αναλογίας Ωμέγα 6 / Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στην υγεία μας είναι γνωστή (ή θα έπρεπε να είναι) διότι έχει ευρύτατα μελετηθεί και ελεγχθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Το νεότερο που έχουμε πλέον σήμερα είναι ο γρήγορος, στοχευμένος και ελάχιστα παρεμβατικός τρόπος να τα μετρήσουμε και να παρακολουθήσουμε τη βελτίωση τους (ή όχι) στη διάρκεια του χρόνου.

Ποια είναι η βέλτιστη αναλογία Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3;

Και οι δύο κατηγορίες λιπαρών οξέων, ωμέγα 6 και ωμέγα 3 ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Δεν έχουν όμως τις ίδιες δράσεις και χρήσεις στο ανθρώπινο σώμα και για αυτό θα πρέπει να ρυθμίζεται η βέλτιστη αναλογία μεταξύ τους. Δε μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι η μία κατηγορία είναι καλύτερη από την άλλη, αλλά η μεταξύ τους αναλογία είναι αυτή που καθορίζει τη βέλτιστη λειτουργία τους στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν άλλωστε τουλάχιστον 11 βασικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούμε να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε σήμερα.

Αν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις τη δική σου αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και να τη βελτιώσεις κλείσε ένα ραντεβού εδώ.

Μέχρι πριν από περίπου 100 χρόνια, η αναλογία Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στον άνθρωπο ήταν ιδανική στο περίπου 4:1 ή λιγότερο. Σήμερα όμως, αυτή η αναλογία έχει αλλάξει προς περίπου 20:1 υπέρ των ωμέγα 6. Λαμβάνουμε δηλαδή περισσότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα από ότι ωμέγα 3 μέσω της καθημερινής μας διατροφής. Αυτή η αναλογία που ευνοεί τα ωμέγα 6 (20:1) προδιαθέτει για υπερφυσιολογικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις και διαιωνίζει τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, που επικρατεί στο σώμα μας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα τελευταία 100 χρόνια, η πρόσληψη λινελαϊκού ωμέγα-6 λιπαρού οξέος έχει υπερδιπλασιαστεί λόγω κυρίως της υπερκατανάλωσης βιομηχανικών ελαίων σπόρων πλούσιων σε ωμέγα-6, όπως η σόγια και το καλαμπόκι που έχουν μία αναλογία ωμέγα 6/3 περίπου 60:1 και 77:1, αντίστοιχα. Η ταυτόχρονη μειωμένη λήψη ωμέγα 3 μακράς αλυσίδας, όπως το χαρακτηριστικό α-λινολενικό οξύ (ALA), ενισχύει αυτή τη προφλεγμονώδη, προ-αλλεργική, και προθρομβωτική κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Η βελτίωση της αναλογίας Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 είτε μέσω διατροφικών μέσων είτε μέσω στοχευμένων συμπληρωμάτων, είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της υποθάλπουσας φλεγμονής, που είναι υπεύθυνη για μια πληθώρα ασθενειών όπως οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι αλλεργίες, διαφορες δερματικές παθήσεις καθώς και πολλά αυτοάνοσα. Μια πρόσφατη Ισπανική μελέτη σε δείγμα από όλο τον πληθυσμό της χώρας (9-75 ετών) υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της βελτίωσης της αναλογίας Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 προς τη βέλτιστη 3:1.

Ποια είναι η δράση των ωμέγα 6 και ωμέγα 3;

Μπορούμε να φανταστούμε τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σαν τους «πορτιέρηδες» των κυττάρων μας που επιτρέπουν ή όχι την είσοδο θρεπτικών συστατικών και την έξοδο υποπροϊόντων. Αποτελούν δομικό χαρακτηριστικό των μεμβρανών και τις καθιστούν διαπερατές ή όχι. Όταν δεν βρίσκονται στη βέλτιστη αναλογία, αυτή η διαπερατότητα διαταράσεται με αποτέλεσμα το κύτταρο να μη θρέφεται ούτε να αποτοξινώνεται σωστά.

Ωμέγα 6 και ωμέγα 3 και φλεγμονή

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την επίλυση και τη μείωση των φλεγμονών, ενώ τα ωμέγα 6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αύξηση της φλεγμονής. Τα ωμέγα 3 μαζί με τους «συνεργάτες» τους τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες που ευθύνονται για την κυτταρική δυσλειτουργία, τη γήρανση των ιστών και εν τέλει το θάνατο. Η χρόνια έλλειψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ενισχύει τη προδιάθεση για διαταραχή συμπεριφοράς, γνωσιακές δυσκολίες και όρεξης καθώς και πολλές χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιοαγγειακές και οι κακοήθειες.

Ωμέγα 6 και ωμέγα 3 και εγκυμοσύνη

Περίσσια ωμέγα 6 λιπαρών οξέων στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και μη ικανοποιητικά επίπεδα ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων διαταράσσουν όπως αναφέρθηκε την ισορροπία της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων μας. Αυτή η λειτουργία είναι κρίσιμης σημασίας στις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν εφόσον η δημιουργία νέων κυττάρων έως ότου φτάσει να γίνει έμβρυο απαιτεί σωστή θρέψη και μεταφορά θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ομοίως επηρεάζεται και η ποιότητα σπέρματος, αν οι μεμβράνες των κυττάρων μας δεν επιτρέπουν τη σωστή θρέψη των κυττάρων του αρσενικού. Στα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν συστήνεται η έγκαιρη ενίσχυση του σώματος τους με τις σωστές ποσότητες ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων για βέλτιστη απορρόφηση ώστε να ευνοηθεί μια υγιής εγκυμοσύνη και να αποφευχθούν ελλείψεις ή μικροελλείψεις. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα ωμέγα 3 είναι καίρια για την νευροανάπτηξη του εμβρύου ενώ μπορούν να δράσουν προστατευτικά και στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Αν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις τη δική σου αναλογία ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και να τη βελτιώσεις κλείσε ένα ραντεβού εδώ.

Ωμέγα 6 και ωμέγα 3 και αυτορρύθμιση

Η ικανότητα του σώματος μας να αυτορυθμίζεται και να είναι ανθεκτικό σε εξωτερικές δυσμενείς συνθήκες, όπως στρες, θερμοκρασίες, ασθένειες, ιούς κτλ εξαρτάται από την ικανότητα και ανθεκτικότητα της δομής των κυττάρων μας. Και εδώ, η αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παίζει καταλυτικό ρόλο και οι μελέτες δείχνουν πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, προστασία αλλά και αποφυγή μη-ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μας.

Πόσα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πρέπει να παίρνω;

Η σωστή δοσολογία και διάρκεια λήψης τους προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αναλογία στο σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορούμε να δώσουμε ενιαία οδηγία για όλα τα σώματα. Αν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις τη δική σου αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και να τη βελτιώσεις κλείσε ένα ραντεβού εδώ. Στη συνάντηση μας, που μπορεί να είναι online ή δια ζώσης στο χώρο μας, θα μπορέσουμε:

  • να εκτιμήσουμε αναλυτικά το ιστορικό του ατόμου,
  • να μετρήσουμε σε σταγόνες ξηρού αίματος από το δάχτυλο τις τωρινές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που έχουμε καθώς και
  • να δούμε τυχόν γενετική προδιάθεση. Η διατροφογενετική ανάλυση μπορεί να μας εξηγήσει ακόμα πιο στοχευμένα τις ανάγκες του οργανισμού μας, εφόσον αναλύουμε εκείνα τα γονίδια μας που καθορίζουν το πώς και αν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να απορροφηθούν σωστά, μπορούν να δράσουν σωστά ή όχι ή μέτρια.
  • να συστήσουμε στοχευμένες αλλαγές και βελτιώσεις.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πριν αγοράσουμε αβίαστα το επόμενο συμπλήρωμα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ότι τα περισσότερα έχουν πολύ μικρό χρόνο παραμονής στη κυκλοφορία μας γεγονός που μειώνει πολύ την απορρόφησή τους. Επιπλέον, ένα βέλτιστο συμπλήρωμα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων οφείλει να είναι από απεσταγμένα και απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα ιχθυέλαια. Ο συνδυασμός και με τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D όπως επίσης και με τις πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο ίδιο σκεύασμα απογειώνει τη συνέργεια των συστατικών και εγγυάται μία σωστή απορροφηση.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 15λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου