Skip to main content
Γρηγορίου Λαμπράκη 36, 16674 – Γλυφαδα (+30) 210 9615860
Περπάτημα για αδυνάτισμα.

Περπάτημα για αδυνάτισμα.

  • Γράφει η: Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
  • 29 Αυγούστου 2024

Ναι, ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας, και κατά επέκταση όλα τα ποδόμετρα, τα application, τα “έξυπνα” ρολόγια μας και οι γενικές συστάσεις μας προσκαλούν να πραγματοποιούμε 10,000 βήματα ημερησίως, αν θέλουμε να φροντίζουμε την υγεία μας.

Πόσο ακριβής όμως είναι αυτή η σύσταση για εσένα που θες να βελτιώσεις το βάρος σου (εύκολα και γρήγορα) και πόσο η σύσταση των 10.000 βημάτων έχει βοηθήσει έως σήμερα τη μείωση της καθιστικής ζωής αλλά και την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων;

Δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά δεν υπάρχει μία οριζόντια απάντηση για όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

  1. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα 10.000 βήματα μπορεί να είναι πολλά ή και λίγα ανάλογα με το άτομο στο οποίο δίνουμε την οδηγία. Αν πρόκειται για ένα άτομο που κατά κύριο λόγο κάνει καθημερινή καθιστική ζωή, τότε είναι πολλά και όχι μόνο δεν θα τον βοηθήσουν, αλλά πιθανόν να τραυματιστεί, να «πιαστεί» και το σώμα του να μην το υποστηρίξει οδηγώντας σε μια σύντομη παραίτηση μετά από λίγες μέρες. Πρόκειται για τις κλασσικές περιπτώσεις που ξεκινώ με όρεξη και ορμή, αλλά κουράζομαι, απογοητεύομαι και παραιτούμαι σύντομα εφόσον δε μπορώ να διαχειριστώ τον έξτρα πόνο στο σώμα μου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το λάθος είναι το πατρόν συμπεριφοράς μας που το ονομάζω «0-100». Πάμε από το τίποτα στο πολύ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως οφείλουμε να ξεκινάμε σταδιακά αυξάνοντας τα βήματα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αν πρόκειται τώρα για άτομο που είναι ήδη ενεργό με λιγότερη καθημερινή καθιστική ζωή, τότε τα 10,000 βήματα είναι λίγα (ναι, λίγα!) και θα πρέπει να στοχεύσει παραπάνω κάθε μέρα αν θελει να δει το βάρος του να μειώνεται, χωρίς μεγάλες διατροφικές στερήσεις. Ομοίως και με πριν, το πόσα βήματα παραπάνω και με ποιον συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης εξαρτάται από το άτομο και οφείλει να καθορίζεται εξατομικευμενα από ειδικό επαγγελματία ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί και λάθη.
  2. ……
    Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα της A8inea.

Θυμήσου ότι αν θες να βελτιώσεις το βάρος σου, ξεκίνα σήμερα, ξεκίνα μια Παρασκευή, μια Κυριακή, ξεκίνα στις διακοπές, ξεκίνα στην παραλία και ξεκίνα με υπομονή και όρεξη να σε φροντίσεις.

Επικοινώνησε μαζί μας για να ξεκινήσουμε την εξατομικευμένη σου διατροφική βοήθεια.

Δρ. Βαλεντίνη Κωσταντινίδου

Γράφει η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.

  • Λέκτορας και ερευνήτρια Διατροφογενετικής

  • Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
  • Τεχνολόγος Τροφίμων
  • Πιστοποιημένη Practitioner Coach (IAPC&M)
  • Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®

  • Δέχεται με ραντεβού στο: 2109615860

Κλείσε ένα 15λεπτο, δωρεάν, ενημερωτικό ραντεβού
με τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου